Haervejsmarchen

Haervejsmarchen is een tweedaags wandelevenement in de omgeving van Viborg, de oude kroningsstad in het centrum van Jutland (Denemarken). Haervejsmarchen bestaat sinds 1968 en wordt altijd in het laatste hele weekend in juni gehouden.

Haervejen, (de herewegen) zijn oude handelsroutes die in de middeleeuwen de belangrijke nederzettingen met elkaar verbonden. Viborg was via zo’n route met Hedeby (bij Sleeswijk Holstein) verbonden. Bij de Lille Mikkelsgade (bij het ziekenhuis) stond destijds de toegangspoort waar men via de Haervej de stad binnen kwam. Sommige delen van de route lopen over de paden van toen.

Sinds de eerste wandeling doen er al Nederlandse wandelaars mee aan deze tocht. De basis hiervoor is gelegd door Ton Zuidgeest. Na het overlijden van Ton in 2004 heeft zijn zoon Remko de organisatie overgenomen. Sinds 2012 ligt de Nederlandse inschrijving en de busreis in handen van Fred Snoep en Tom Plattel.

Haervejsmarchen – Nederland verzorgt sinds 1970 de organisatie voor de Nederlandse deelnemers en onderhoudt daarvoor nauwe contacten met de Deense organisatie in Viborg ( www.haervejsmarchen.dk )

Leave a Reply