De wandeling

Haervejsmarchen is een tweedaags wandelevenement in de omgeving van Viborg in het centrum van Jutland (Denemarken). Haervejsmarchen bestaat sinds 1968 en wordt altijd in het laatste volle weekend in juni gehouden.

Op zaterdag wordt gewandeld door het gebied ten oosten van Viborg met (afhankelijk van de afstand veel) onverharde wegen, een stukje stevig glooiende heide en over fietspaden op oude spoorbanen.
Zondag gaat de route meer in zuidwestelijke richting, langs een oude forellenkwekerij, onder- en bovenlangs verschillende meren, weer over de hei met een paar stevige klimmetjes. Dan via zandpaden door grote bosplantages naar Viborg.

Met ingang van 2014 zijn de afstanden die gewandeld kunnen worden vrij gegeven. Deelnemers aan de Hærvejsmarchen kunnen nu zelf bepalen of ze 45, 40, 30, 20 of 10 km willen lopen. Als de opgegeven afstand (of meer) is afgelegd en men over de controleknipjes beschikt kan men een officiële beloning (medaille) ontvangen. Deelnemen kan als individu of als groep.

Reguliere 2-daagse routes

Vrije keuze afstand (blauw)
Tot 2014 dienden mannen van 15 tot en met 49 jaar voor een officiële beloning (medaille) op zowel de zaterdag als de zondag de route van 45 kilometer te volbrengen. Iedereen mag nu voor deze route, speciaal voor de geoefende wandelaar, inschrijven

Vrije keuze afstand (rood)
Tot 2014 dienden vrouwen van 15 tot met 49 jaar en mannen van 50 tot en met 59 jaar voor een officiële beloning (medaille) op zowel de zaterdag als de zondag minmaal de route van 40 kilometer te volbrengen. Nu mag iedereen zich voor deze pittige route inschrijven.

Vrije keuze afstand (geel)
Tot 2014 dienden vrouwen van 50 jaar en ouder en mannen van 60 jaar en ouder voor een officiële beloning (medaille) op zowel de zaterdag als de zondag minmaal deze route van 30 kilometer te volbrengen. Vanaf 2014 kan iedereen zich voor deze route inschrijven.

Vrije keuze afstand (groen)
Op zaterdag en zondag kan men ook een (groene) familieroute lopen van 2 x 20 km. Iedereen kan aan deze afstand mee doen. Leeftijd en geslacht spelen ook hier geen rol meer.
Deze groene route, geldt tevens als International Marching League-route. Om voor een IML-beloning in aanmerking te kunnen komen moet minmaal deze afstand worden volbracht.

Nordic walking (Stavgang)
Haervejsmachen kent geen aparte route voor Nordic Walking meer. Nordic Walkers zijn vanzelfsprekend wél van harte welkom op de reguliere wandelroutes.

Wandeltocht van een dag
Wie zin heeft om te wandelen maar de officiële afstanden te lang vindt kan kiezen voor een eendaagse tocht over een deel van de wandelroute. Een controlekaart van DKr 30,00 kan gekocht worden bij het secretariaat van de Hærvejsmarchen, bij de stand in de inschrijfhal en bij de start in Viborg Kazerne. Deze kaart geeft u het recht om gebruik te maken van de servicefaciliteiten van Hærvejsmarchen zoals de toiletwagens en andere sanitaire voorzieningen en vervoer van en naar de kazerne. De kaart geeft echter geen recht op een medaille.

Gehandicapten
Hærvejsmarchen heeft geen specifieke gehandicaptenroute. Als er echter een schriftelijke aanvraag wordt ingediend bij het secretariaat van de Hærvejsmarchen zal deze in overleg met de gehandicaptenorganisatie bekijken of er een mogelijkheid is voor dispensatie van de routeafstand bij deelname.

Medailles, vogels, diploma’s en groep-plaquette 
Na het volbrengen van de gekozen afstand ontvangt men de HÆRVEJSMARCHEN medaille, vogel  (Auerhoen) of getal welke op de band bevestigd kan worden. (zie modellen in de Sporthal).
Op de groene route (2 x 20 km) ontvangt men een speciale medaille of getal. Diploma’s kunnen, na het einde van de mars, in de Sporthal gekocht worden.
De groeps-plaquette wordt de groepsleider, na de mars, toegezonden, indien de groep gezamenlijk de voorgeschreven afstand heeft volbracht en de groep minder dan 10% uitvallers telt.
Deelnemers krijgen een stempel in het International Walker Passport en kunnen het staafje “DANMARK” en/of medaille verkrijgen volgens de IML-regels.

Intocht voor jubilerenden
Voor hen die de Haervejsmarchen voor de 10, 15, 20, 25, 30, 35 of 40 keer uitliepen en voor hen die International of European Walker worden door het volbrengen van deze tweedaagse wordt een intocht georganiseerd. Aanmelden en afmars vindt plaats bij de ingang van de inschrijfhal. De jubilerenden lopen een ere-ronde en krijgen daarna de medaille uitgereikt.

Leave a Reply